Mint oly sok mindennek, a “pénzügyi rezsicsökkentésnek” is megvannak a maga problémái. A feltételek miatt tuti sokan kimaradhatnak belőle – talán épp azok, akik a legjobban rászorulnának.

A cél az lenne, hogy mindenki ingyen tudjon a bankszámlájáról pénzt felvenni, havonta kétszer, együttesen, összesen maximum 150 000 Ft mértékig. A pénzt a bankfiókban vagy bankkártyával bankjegykiadó automatából lehet majd ingyen felvenni.

De mik is a nehézségek?

1) Csak akkor ingyenes a készpénz felvétel, ha a számlád egyenlege pozitív. Azaz, ha rendszeresen használod a folyószámla hiteledet, és ritkán pozitív a számlád egyenlege, kevésbé részesülsz ebből a lehetőségből. Ha a hitelkeretedből veszel fel pénzt, az nem ingyenes!

Szólt még a törvénytervezet, de a törvényben már találtak megoldást a problémára. Aki a munkabérét, szociális ellátását, családi pótlékot, stb. kapja a számlájára, annak akkor is jár az ingyenes készpénz felvétel, ha negatív a számla egyenlege. Ebben az esetben azonban a banknak vizsgálnia kell, hogy honnan jön a pénzed, gondolom, majd igazolásokat kell benyújtani….

2) Az, hogy milyen módon veszed fel a pénzed, nem választás kérdése: aki a törvény hatályba lépését megelőzően még nem rendelkezett bankkártyával csak az vehet fel a bankfiókban ingyenesen készpénzt! A kártyásoknak nincs választása!

3) Egy személynek csak egy számlához adható kedvezmény, és egy számlához csak egy kedvezmény kapcsolódhat. Az veheti igénybe az ingyenes készpénz felvétel lehetőségét, aki a számla tulajdonosa. Mindezt összerakva: ha a párodnak és Neked közös bankszámlátok van, és kettőtök ide érkező jövedelme meghaladja a 150 000 Ft-ot, nem tudjátok kihasználni a kedvezményt. El kell gondolkozni rajta, ki kell számolni, hogy megéri-e emiatt még egy számlát nyitni! Ami ugye az új számla feltételeitől függ!

4) Az ingyenes készpénz felvétel lehetőségét kérni kell, nem jár automatikusan! Mint fentebb írtam, csak egy számládhoz kérheted, gondold meg, melyikhez, ha több van. Nem érdemes ahhoz a bankszámlacsomaghoz kérni a kedvezményt, ahol már eleve benne van néhány ingyenes ATM-ből történő készpénz felvétel lehetősége.

5) Bár a kommunikációban dúl az adatvédelem fontossága, egyre-másra születnek az új adatvédelmi jogszabályok, de gyűlnek a listák is! Itt az újabb: ahhoz, hogy követni lehessen, hogy mindenki csak egy számlához kapja meg a kedvezményt, ehhez egy országos listát állítanak fel! Ha nem szeretnél egy ilyen listára felkerülni, ne használd az ingyenes készpénz felvételt.

Ennyi első ránézésre. Majd időközben, a gyakorlatból kiderül a többi probléma is! Na, de hogy ne csak a rossz oldaláról beszéljünk, ez az ingyenes készpénz felvételi mód lehetővé teszi, hogy az is el tudjon mindent készpénzben intézni, akinek csak bankszámlára utalják a fizetését. Ingyen felveszi, majd készpénzben elkölti. Így számlacsomagtól függően csak a számlavezetési díj marad meg költségként. Bár, lehet, hogy ezt majd – más indokkal – emelni fogják….

Szeretnél többet tudni a bankszámla választásról? Katt ide!